Kloka ord från pappa

Postade samma inlägg på familjebloggen (brukar inte göra så, men ibland måste man vara lite lat..)
Pappa gav en kommentar. Förmodligen angående profylaxkursen... Han skriver bra, och det var lite kul också.

Postat av: Pappa

Sf är för mig en bra filmkanal, vad är Sf som ni pratar om?
Det är lite av kvinnornas värld, det här med att vänta och föda barn. Papporna är helt oförberedda på vad som väntar och ingen undervisar dem i hur de ska klara förlossningen. Det är ju självklart att det är kvinnorna som har hela den fysiska delen och även lever med barnet i magen under hela tiden och inte kopplar bort tankarna på fostret och vad som väntar vid förlossning etc. Kvinnorna blir ju då också mentalt förberedda och har gått igenom allt tusen gånger i förväg.
Männen går där och ordnar med sitt och tänker inte så mycket på förlossningssituationen förrän det plötsligt är dags för babyn att komma fram. Susanne har berättat om en del män som genomgår fruktansvärda påfrestningar och måste lämna rummet. Varför ska de vara så oförberedda?
Nio månader av omedvetenhet och förträngning av insikt, byts på en kvart till förtvivlan och maktlöshet och ett slags vid sidan om upplevelse. Man kan mest deltaga genom att massera ryggen eller hålla handen. Ta lite bilder eller filma. Hur hurtig får man vara under förlossningsarbetet? Var går gränsen till att bli okänslig? Det är en hel del som ska gå på instinkt och förstånd. Någon utbildning har man ju inte fått.
Sen när babyn har kommit ut, då finns det plötsligt en massa praktiskt att göra, klippa av navelsträngen och bada baby mm. Man kommer ut på planen.
När du pratar med Susanne kan Samuel och jag gå igenom arbetet på avbytarbänken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback